dimecres, 28 de gener del 2015

L'Únic i màgnific Robin Hood




L'únic i magnífic Robin Hood

Text de Miquel Gray
Il·lustracions d'Helen Craig

Barcelona ,1987
(Col·lecció Miranius)

El LLibre

Al llibre que aquesta vegada us presentem li tinc molta estima, ja què és un dels que tenia quan jo era xicotet, i el considero especialment interessant ja que té totes aquelles característiques per poder-lo presentar a classe. A l'hora de mirar-lo, explicar-lo, de llegir-lo... serà un èxit complet.

La seva presentació acurada és molt agradable i les seves tapes dures, de cartró, permeten que sigui robust, ho puc confirmar perquè ha sobreviscut amb mi durant molts anys.

Els dibuixos d'Helen Craig són molt encertats. Plens de xicotets detalls, els quals anirem descobrint mentre fem la lectura de les imatges, unes imatges fresques, àgils i divertides. Ha sabut trobar el to adequat per a cadascun dels personatges del conte.

Els text és senzill, amb lletra d'impremta gran, cosa que fa que la lectura siga fàcil per aquells nens iniciats recentment en el fantàstic món de llegir. Però cal dir què la lectura de la imatge, ja ens permet un gran plaer. D'altra banda, com ja sabreu, vos podeu imaginar qui és el protagonista: l'únic i magnífic Robin Hood, l'heroi llegendari, el prototip d'aventurer dels boscos, dotat d'una extraordinària habilitat amb l'arc i que lluita contra l'opressió i la injustícia.



Robin Hood és un personatge especialment estimat pels nens, tot sovint en parlen i és model per a les seves disfresses (el vestit, el barret, l'arc, les fletxes). Però en aquest personatge no sols hi ha únicament el barret, l'arc i les fletxes, també hi ha uns valors que agraden als nens. Suposa el personatge que ajuda als qui tenen problemes, que lluita contra les injustícies, va contra el poder establert, als boscos organitza xicotetes comunitats per sobreviure i poder preparar la lluita contra els governants avars, que tot ho volen per a ells i no deixen res per a la gent del poble.

Als nens, els agrada que guanyen els bons, rebutgen l'opressió i la injustícia, i poden arribar a tenir un gran esperit crític. Els nens senten que el món funciona i se senten més segurs en saber que els dolents reben el "càstig" que es mereixen. També tenen la necessitat de creure en un món favorable i que, fins i tot, quan tinguin un problema, arribarà Robin Hood, la fada o alguna força màgica, que els ajudarà a eixir del mal pas.

És aquesta esperança, aquesta màgia, aquesta fantasia la que els dona seguretat, els empeny a voler créixer, a fer-se grans i fa que vegin el futur amb optimisme i entusiasme. S'adonen que al món, a voltes, hi ha coses que no funcionen però aquestes coses volen sentir-les llunyanes en el temps i en l'espai.

És allò que deia el fill d'un amic (7anys):
-Veritat que els bandolers ja no existeixen i ara només queden els lladres?... És la màgia de l'infantessa.






L'autor




Helen Craig va néixer el 30 d'agost de 1934 a Londres, és una il·lustradora molt coneguda a Anglaterra, el personatge més conegut que te és l'Angelina Ballarina. Ella va començar a il·lustrar llibres per a nens al 1970.





LA BIBLIOTECA DEL BOSC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ALIMENTA ELS SOMNIS