dimecres, 26 de novembre del 2014

El Patufet

EL PATUFET
Conte popular



Aquesta vegada els Donyets del Bosc hem decidit parlar d’un gran amic nostre, El Patufet, protagonista d’un dels contes més populars de la nostra cultura.
És un conte que menuts i grans coneixem, un conte que de ben segur s’explica a moltes llars a l’hora de dormir, un conte molt emprat també als dos cicles d’infantil, senzill i amb un personatge entranyable: El Patufet, un nen menut que porta barretina i que no fa més d’un pam d’alçada.
Però, sabeu què? Aquest conte amaga una gran història!! Aquest conte té moltes versions, voleu saber quantes? Doncs ara mateix vos ho expliquem... Segons els arxius del Bosc del Donyet, i consultat el donyet-bibliotecari hem descobert que existeixen més de 23 versions diferents. Sí, sí!!! Heu escoltat bé!!! Moltes les podem escoltar a Catalunya, a l’Aragó, a Mallorca, a L’Alguer i també al meu estimat País Valencià.
Remenant i buscant vells pergamins, ens hem adonat que aquest petit personatge sembla un espia de la categoria d’en James Bond, ja que utilitza diferents noms que varien molt d’un lloc a un altre, arreu dels Països Catalans.
Viatjant per poder documentar-nos millor, hem visitat biblioteques dels Boscos del Sud, hem trobat manuscrits en els Mars del Nord i moltes respostes dins les Muntanyes Centrals i així hem aconseguit una llista de les seves diferents identitats. Uns l’anomenem En Patufet però també se’l coneix com:

Cigronet
Garbancet
Gra de mill
Cabeceta d’all
Trompetet
Nabet
Senabret


Nosaltres ens centrarem amb el de Patufet, el nom més conegut al territori català. I com no, aquest conte el tenim associat a una cançó: PATIM PATAM PATUM… Però s’heu preguntat alguna vegada d’on ve aquesta cançó?
Nosaltres vos ho explicarem, doncs aquesta cançó va ser composada per Josep Casas Augé, un músic i compositor de ballables i música per al cinema, i un dels que va impulsar l’edició de discos de contes per allà els anys 50. I va ser gràcies a aquestes gravacions com la cançó va arrelar dintre de la cultura popular.


Hem intentat trobar l’origen del Patufet, preguntant i preguntant hem aconseguit algunes declaracions. Els donyets alemanys afirmen que el Patufet prové d’un conte de fades alemany, però en canvi, els follets anglesos afirmen que el Patufet surt d’una història que parla del llegendari Rei Artur. Al final hem arribat a la conclusió de què l’origen del Patufet no és gaire clar, hores d’ara.
Com a curiositat vos podem dir que la història que nosaltres coneixem no és igual a tot arreu. En la “nostra” versió, la mare del Patufet l’envia a comprar safrà i després va a buscar al seu pare… i se’l menja un bou (“on no neva ni plou”) que es tira un pet i surt el Patufet.
En altres que hem escoltat, el Patufet no va a comprar safrà, ni s’amaga sota una col, alguns conten que el Patufet es queda dormint en un estable i se’l menja una vaca ( i no un bou!!!).
Però la versió que més ens ha agradat es la narrada per Tom Thumb, ens explica que una parella gran un dia van allotjar en la seva humil casa a un misteriós viatger (en realitat era el Mag Merlí). Aquest misteriós viatger els va voler agrair la seva hospitalitat concedint-los el desig que més anhelaven: TENIR UN FILL. Però el fill resultà ser molt, molt però que molt petit i molt trapella. Un petit que viu aventures de lo més disbaratades, en una d’elles entra en la cort del Rei Artur i acaba sent membre d’honor de la taula rodona.


Siga quina siga la versió que pugam contar hem de tenir clar que el Patufet, com a personatge resulta molt atractiu per als nens i nenes, ja que s’identifiquen amb ell i somien ser com el petit heroi que, malgrat la seva mida, sap vèncer les dificultats.
Això sí!! Ara quan sortiu al carrer aneu amb molt de compte per si escolteu aquesta cançó:

Patim, patam, patum,
Homes i dones del cap dret,
Patim, patam, patum,

No trepitgeu en Patufeeeeeeeeet!!!!






Les aventures del Patufet:





És natural que un nen petit sigui un Patufet

... que el nen de la merceria sigui un "llepafils"
... que el terrissaire sigui un "tastaolletes"
... que una fàbrica d'armaris sigui "can penja i despenja"
... que hi hagi algun moro "tocat de l'ala"
... que el fabricant de botelles sigui "parent d'en Bufa"
... que un lladre "estiri més el braç que la màniga"
... que un poeta "l'acompanyin en el sentiment"
... que un escombriaire "s'hi posi fulles"
... que als anglesos els agradi "escampar la boira"
... que un golafre es faci "un fart de riure"
... que en els fills no hi vegem "un pam de net"
... que les lloques vulguin les coses al seu "lloc".


La Biblioteca del Bosc del Donyet



dimecres, 12 de novembre del 2014

En Sebastià, el tucà




En Sebastià, el tucà

Escrit i il·lustrat per Joan Antoja i Mas i Anna Maria Matas i Ros




“Em dic Sebastià i sóc un tucà, un ocell ben peculiar amb un bec molt i molt gros i de bonics i llampants colors”



El llibre
Aquest conte ens explica la història d’en Sebastià, un tucà molt eixerit que viu lliure i feliç a la selva amb els seus amics, el tití Martí, el jaguar Gerard, el camaleó Miqueló... Un dia es trenca aquesta vida tranquil·la perquè en Sebastià és capturat i portat a una tenda d’animals.  El món li cau a sobre en veure que mai més tornarà a la seva enyorada selva, amb els seus amics, però quan creu que ja tot està perdut, és regalat com a mascota a en Pau, un nen bondadós i responsable que de seguida intueix que casa seva no és l’entorn ideal per a en Sebastià...



“En Sebastià, el tucà” pertany a una col·lecció de llibres il·lustrats que es diu Territori Verd i que, mitjançant diferents històries amb animals com a protagonistes, pretenen sensibilitzar els nens amb la natura i el respecte per tot el que ens envolta. A més de cada història sobre l’animal protagonista, la darrera part de cada llibre d’aquesta col·lecció conté fotografies i explicacions sobre natura, medi ambient, etc... així com una amena explicació sobre l’entorn a on viu aquell animal amb detall.



En un moment en què cal ser conscient de com protegir el nostre planeta, de com preservar la fauna i la flora, tant castigades per la industrialització i el desenvolupament no sostenible dels països, des del Bosc del Donyet creiem que és molt important que els nens, ja de ben petits, puguin de manera divertida aprendre a respectar la natura.

Altres títols d’aquesta col·lecció són: “La Moka, la foca”, “L’Aleix, el peix”, “En Salvador, l’eriçó”, “La Quimeta, la gosseta”. Aquests llibres estan fabricats amb material que compleix els requisits mediambientals FSC.



Els autors


 El Joan Antoja i Mas és pedagog, i il·lustrador i dissenyador de materials didàctics. Nascut a Badalona a l’any 1963, des de ben petit li encanten els animals i també el dibuix, professió que ocupa la seva vida. www.joanantoja.com










Anna Maria Matas i Ros, Diplomada en Magisteri i Llicenciada en Psicologia, és mestra d’educació infantil i escriptora de contes infantils. Ha participat també en la elaboració de llibres de text i materials curriculars. Li encanta explicar, llegir, escoltar i inventar contes.











La biblioteca del Bosc del Donyet

dijous, 6 de novembre del 2014

El Punt


El Punt
Autor: Peter H. Reynolds
Editorial: SERRES CATALAN

“I on hi ha un punt, hi ha un camí...”


El llibre

Aquest conte és un crit a la creativitat, és una preciosa història sobre l'esperit creatiu que tots tenim dins nostre. El seu autor, Peter H. Reynolds, ens fa una empenteta a tots aquells que tossudament  pensem que no podem expressar-nos artísticament per a que ens adonem que tothom té capacitat creativa, només hem de fer una “marca” i observar a on ens porta.
La nena protagonista del conte es diu  Vashti, és una nena que està a classe de dibuix intentant pintar alguna cosa, passa el temps... i el full continua en blanc. La cara de la nena és de desesperació i frustració, la mateixa cara que podem vore a moltes aules i cases quan han de fer, per exemple, els deures... les mateixes paraules que diu la Vashti les hem escoltat milers de vegades als nostres alumnes o fills: “Jo no sé dibuixar!!!, A mi no em surt!!!, Jo no sé fer-ho bé!!!...”




La Vashti sempre diu que NO SAP DIBUIXAR, però la seva professora creu que SI! L’actitud de la professora és exemplar, a mi com a educador m’ha fet reflexionar i fa que em pregunti:  com puc motivar a un nen?... com acompanyar-lo en la seva educació per intentar potenciar les seves capacitats?. I reflexionant sobre aquestes qüestions, he arribat a aquesta conclusió: l’actitud que adoptem davant del nen és molt important, ja que som els pares/mares i educadors els que hem de intentar treure a fora allò que els nens guarden dins, sempre des de l’amor i el respecte (tal i com ho fa la mestra del conte).




Aquesta nena, la Vashti, passa de tenir una frustració a tenir una il·lusió i, com podem vore al final del llibre, ella mateixa ajuda a un altre nen que no sap dibuixar. Un llibre ple de valors educatius, un llibre a on molts nens i nenes es sentiran identificats amb la protagonista, un llibre per a nens i nenes, un llibre per a mestres i educadors, un llibre per a mares i pares....
Jo quan era petit vaig escoltar moltes vegades com algú em deia: “No et surtis de la ratlla!, Mira que bé que pinta el teu company!, No saps combinar els colors!, No saps llegir bé!, Tens poca imaginació!, No tens creativitat, Aquest nen té un traç poc precís, No te aptituds artístiques”, etc.... I mireu-me ara, sóc educador infantil, animador, contacontes... jo dibuixo, creo titelles, faig manualitats i M’ENCANTA FER-HO.
Tots els que estem en contacte amb nens hem de tenir molt en compte que aquest tipus de frases (a vegades veritables “sentències”) i d’actituds el que fan és limitar i inhabilitar les capacitats dels nens. Un senzill canvi d’actitud i el nen ho aconseguirà... tots els nens tenen un artista dins seu i tots els nens tenen la necessitat de treure’l fora i expressar-se.






NENS!! NO US DEIXEU MAI CONVÈNCER SI VOS DIUEN QUE NO PODEU, SI QUE PODEU... UNA GRAN REALITAT QUE TÉ EL ART ÉS QUE ÉS LLIURE!!!


I vull aprofitar per donar les gràcies a totes aquelles persones que durant la meva vida m’heu animat, heu cregut en mi i, en els moments més durs, en els que altra gent em tancava portes i intentava menystenir-me, heu estat al meu costat animant-me a continuar... tinc clar que sense vosaltres, el Donyet Contacontes no existiria i aquest blog no seria una realitat.

Com diu una gran persona que conec: Sempre Endavant... i Gràcies!!!




D’una frustració a una il·lusió...




L’autor





Peter H. Reynolds va néixer al Canadà a l’any 1961, es autor - il·lustrador de varis llibres per a nens, també es president i director creatiu dels estudis Fable Vision en Watertown, Massachusetts, a on produeix programes per a nens, vídeos educatius i aplicacions multimèdia. Aquest autor a estat premiat amb diversos reconeixements a nivell mundial, un dels últims premis ha estat el prestigiós Literacy Leader of the Year (premi a l’alfabetització de l’any). Aquí vos deixo una reflexió del propi autor que va fer a una conferència:






“Visito classes molt sovint i pregunto als nens: a qui li agrada dibuixar?. Al parvulari tots alcen la mà. Després, a mesura que vaig preguntant als cursos superiors, el nombre de mans en alt va disminuint fins que, finalment, cap alça la mà o apunten a “l’artista de la classe”. És trist veure com l'energia artística i creativa va decreixent, va desapareixent. Estic convençut que és perquè els nens aprenen que hi ha ‘regles’ a seguir. Però quan es tracta d'expressar-te, pots inventar les teves pròpies regles. Les pots canviar, estirar; les pots ignorar i llançar-te al desconegut.”














la biblioTEca del bosc del donyet