dimarts, 29 d’abril del 2014

Guarderia NO - Escola infantil SI


Són tantes vegades ja que escolto la paraula guarderia, tants anys escoltant-la, i tots els que me queden...

L'altre dia llegia un article de premsa en el que deien “Las guarderias, dónde dejar a tu hijo...” ,”...centros asistenciales..”, etc.

El vaig llegir dues vegades més i a poc a poc la tristor es reflectia als meus ulls. No puc entendre tantes coses!!! Com poden parlar (i probablement pensar) així de l'escola infantil? Per què estem tant poc valorats?

És molt trist que avui en dia encara hi hagin pares que pensen que els seus fills van a l'escola infantil a que els assisteixin, a que tant sols els cuiden. No entenc com poden deixar als seus fills “aparcats” pensant que allí els tenim per guardar-los; ni els nens són cotxes per deixar-los aparcats, ni nosaltres, els educadors infantils, som els conserges d'un “pàrking”.

De vegades no sé si és que la gent està cega, o és que no interessa veure. De tots es ben sabut que l'educació en la infància és molt positiva, i a poc a poc s’ha anat reconeixent el paper de l'escola infantil, però encara ens queda molt de camí. Cada vegada més professionals de l'educació insisteixen en el valor educatiu de l'etapa 0-3 anys i no obstant això, ni el govern ni les institucions valoren la funció educativa que desenvolupa l'escola infantil.

Tal volta, la pluja del franquisme deixà ben calada la seva idea dins les arrels populars sobre l'escola infantil, i encara que som el primer contacte (per no dir el més important) dins del sistema educatiu, a nosaltres ens deixen fora i ens donen el paper d'assistents. Revisant conceptes, “assistencialitat” és un auxili per “pobres”, és com si fora un acte de caritat, jo personalment dono fe que els educadors, en un centre de 0-3 anys, estan donant una educació formal als nens.

A vegades penso que, si no els ensenyarem o treballarem diferents hàbits amb els nens (control d’esfínters, seure a taula, sociabilitat etc...), aquestos nens passarien al segon cicle d'infantil sense saber res... i potser així es valoraria més el treball que es realitza al primer cicle.

I el primer pas per fer-nos valdre és començar a nomenar-nos correctament, per això... 
Escola Infantil SI, guarderia NO.

dimecres, 23 d’abril del 2014

Per Sant Jordi fem un Drac


Avui és Sant Jordi i al Bosc del Donyet, com tots els anys, els Dracs són amics i benvinguts, i un dels seus jocs preferits i més divertits és jugar amb materials reciclats. Com que ens agrada jugar amb cartró i és un material que es troba fàcilment, doncs avui ho combinarem tot i farem un taller creatiu amb els dracs i amb cartró... i a més celebrarem aquest dia tant especial a Catalunya d’una forma diferent!!

Us deixo amb aquest tutorial per a que feu els vostres propis dracs:

Foto1-Material necessari.

                        1- Necessitarem dues caixes de cartró, un cúter, retolador i precinte (Foto 1).

Foto 2

Foto3

2- Col·loquem una caixa damunt l'altra com es veu a la foto 2, i amb el cúter tallem la part que sobra (Foto 3), aquesta part no la llencem, ja que ens servirà més endavant per a fer les orelles del drac (Foto 10 i 11).

Foto 4

3- Unirem les caixes amb precinte i passarem a fer un tall quadrat sota la caixa, aquest és el forat per on posarem el nostre cap.

Foto 5
4- És important precintar les voreres de la caixa per evitar fer-nos mal, ja que no hem d'oblidar que el cartró talla (Foto 5).
Foto 6
 5- Amb un dels trossos de cartró que tindrem de la meitat de l'altra caixa, fem el morro del drac, i el precintem per a que es quedi ben fixat.
Foto 7

6- Ara passarem a fer la boca del nostre drac: tallarem la part frontal i lateral (Foto 7), i amb el tros de cartró que hem tret farem les dents (Fotos 8 i 9).

Foto 8

Foto 9
7- Enganxarem les dents amb precinte per la part de dins.

Foto 10
8- Amb la meitat de caixa que ens havia sobrat farem les orelles del drac, perfilant-les segons gustos amb el cúter.
Foto 11

Foto 12
9- Amb les restes de cartró començarem a fer els detalls del nostre drac, ulls, cresta, banyes,etc...

Foto 13

Foto 14 . Waalaaaaaaa vet aquí un drac!!!!!

Foto 15
10- Després el pintem o decorem al nostre gust i en un plis-plas de dues caixes ha sortit un drac!!!!!



                    Bona diada a tothom!!!!!!!!!!!!!






Altres  Dracs



dissabte, 19 d’abril del 2014

Tornem de nou al Hospital Joan XIII

Contacontes molt especial, Hospital Joan XXIII





"Tantes coses a la vida ens ofereixen plenitud i no són més que mentides que desgasten la inquietud..."
Jo avui, després d'actuar per als nens de l'hospital... em sento ple!









Amb el meu company Emilio



Aquestes paraules són de una doctora i me van arribar al cor: 

Gràcies Donyet, per fer que durant una estoneta els nens deixin de ser pacients de pedia i tornin a ser el que són de veritat: nens! Merci

dimecres, 16 d’abril del 2014

QUALSEVOL NIT POT SORTIR EL SOL




Qualsevol nit pot sortir el sol
Autor: Jaume Sisa
Il·lustrador: Sergio Mora
Barcelona 2007



Fa una nit clara i tranquil·la.

Hi ha la lluna que fa llum.

Els convidats van arribant

i van omplint tota la casa

de colors i de perfums.”










El llibre


Que dir d'aquest llibre? Si és que sobren les paraules!!!! Veritablement aquest conte és una obra d'art, i el gran Jaume Sisa un geni, segurament poc valorat com la majoria dels genis.




 Aquest conte està inspirat amb la famosa cançó del mestre Jaume Sisa, en les seves pàgines podem veure com descriu “una nit qualsevol de qualsevol dia“ i com comencen a aparèixer diferents personatges del món de la infància. Uns personatges molt especials, en aquest conte-cançó podem trobar junts al pato Donald i la Marieta de l'ull viu, a Roberto Alcázar i Pedrín amb el Patufet... potser una de les coses que més m'agraden són les il·lustracions, màgiques, especials... m'agrada que els dibuixos dels diferents personatges siguin versions dels originals.




Aquest llibre es molt útil per desenvolupar la imaginació dels nens, el llibre porta un CD al seu interior amb la famosa cançó del Sisa. Jo ja fa molts anys que el vaig descobrir en una llibreria de la Rambla de Tarragona, i tots els anys el treballo a la meva classe, amb nens de 2-3 anys. Poso el CD de la cançó mentre vaig passant les pàgines del llibre... tots els nens l'escolten sense moure's i, al llarg de les sessions, tots acaben cantant la cançó! Cal dir que la cançó dura 6 minuts, i que els nens estan encantats i al acabar sempre fan un fort aplaudiment i criden: “més, més!!”. 





Per mi és molt reconfortant poder veure a pares i fills cantant conjuntament aquest conte-cançó i veuree com durant aquests 6 minuts els dos han estat nens mentre l'escoltaven (sóc un afortunat per poder viure aquest moment, pares-nens amb la mateixa llum als ulls, és indescriptible, es màgic!). 

Personalment aquesta cançó a mi me transporta a la infantessa, cada vegada que l'escolto tanco els ulls i sempre estarà lligada a les colònies a Navalon, a aquelles vetllades a la vora del foc, a on algun monitor agafava la guitarra i ens la cantava, mentre jo mirava al cel ple d'estrelles i somiava despert com tant sols ho fan els nens. 
I es que, per a les coses ben fetes, no passa el temps... i recordeu que qualsevol nit, quan menys t'ho esperes, pot sortir el sol. 






L'autor

Jaume Sisa va néixer a Barcelona el 24 de setembre de 1948, cantautor català vinculat a grups de folk, ell es defineix com a galàctic, i galàctica es la seva carrera professional, però sols faré referència a la cançó que ens conta el llibre: Qualsevol nit pot sortir el Sol és una cançó que neix en plena ebullició política i cultural a Catalunya i a Espanya pel final de la dictadura, la mort del senyoret Franco i el procés de transició a la democràcia. El Jaume Sisa i la seva aparentment innocent forma de cantar a la imaginació i la llibertat van ser considerats per les “autoritats competents” com a inadequades, i prohibiren que actués en el festival de Canet Roc de 1975. La decisió tingué uns inevitables efectes promocionals que consolidarien la popularitat de Sisa, consolidant la seva personalíssima mescla de misticisme, surrealisme i humor. 



El  cantautor galàctic






QuALsEvOL NiT PoT SoRTiR El SoL











La Biblioteca del Donyet



dilluns, 14 d’abril del 2014

Nico i el Drac



Vet aquí que fa molt de temps, a Tarragona, vivia un nen petit que li tenia molta por als dracs. Li encantaven els contes i les titelles... però no podia veure als dracs.

Sabeu per què?

Perquè conten que el petit Nicolás, es pensava que tots els dracs del món són dolents, que treuen foc per la boca i segresten princeses!!!!





La noticia va arribar al Bosc on viu el Donyet. No ens ho podíem creure!!!!!!! Un nen que té por als dracs!!!! Un nen que pensa que no hi ha cap drac bo!!!!!

Una vegada més, el Donyet va preparar les seves maletes i va sortir a buscar al petit Nicolás. Dins del bagul portava un conte molt especial, el conte de Puff, el drac màgic!!!




Un, dos, tres... vet aquí un Petit Drac que dormia en un petit llit i que volia vore un capítol de la Pepa Pig!!!! I aquest Drac... tenia por als nens!!!!

El Donyet s'ho ha passat molt bé explicant els contes i els nens han gaudit escoltant-los. Avui el Donyet ha tornat al Bosc, amb un somriure molt especial els ha dit als altres companys donyets:

- El Nicolas té un nou amic, un amic molt especial, un petit Drac que sempre voldrà jugar amb ell i junts viuran mil i una aventures!!




dissabte, 12 d’abril del 2014

Els nens són essers especials


LA VALL D'ARTIGUES


Hi ha un indret,
al fons d'una vall,
on la gent
sap viure en pau
s'aixequen al matí
a veure sortir el sol










I donen gràcies al dia
que està a punt de començar
i en a arribar la nit,
abans d'anar a dormir
donen gràcies a la vida
per alló que els ha donat.



I els nens, son essers especials,
tenen les claus
i si vols t'obren el paradis
que es guarden dins.









Han après,
que no estan sols,
formen part
part d'un sol cos
que val la pena descobrir
que val la pena assaborir
les coses més senzilles
que fan dolls el caminar



I no els fa por morir
forma part del seu camí
com una nova pàgina
per escriure el seu demà



I els nens, son essers especials,
tenen les claus
i si vols t'obren el paradis
que es guarden dins.








Han après a cultivar
de fer tots els seus camps
i demanen a la lluna
que acompanyi el seu sembrat



I han après a interpretar
com és millor avançar
i uneixen els seus ritmes
en un sol bategar



I els nens, son essers especials,
tenen les claus
i si vols t'obren el paradis
que es guarden dins.

 (Cançó de Gossos)








dijous, 10 d’abril del 2014

Coses que fan por (Tinguis els anys que tinguis)


Coses que fan por
(Tinguis els anys que tinguis)

Text de Florence Parry Heide
Il·lustracions de Jules Feiffer


AVÍS: Tenir un llibre sobre coses que fan por pot fer por, si no és que estàs a punt de fer alguna cosa que fa por de veritat...com començar l’escola, acabar l’escola, començar una feina, perdre una feina, que et caigui una dent, casar-te, fer-te un mal tallat de cabells, que t’abraci algú que no t’agrada, fer-ne quinze, fer-ne cinquanta, o començar de zero...”




El llibre

Un llibre senzill, directe. Es tracta d’un recull de frases sobre coses i situacions que ens poden fer por en algun moment de la vida, il·lustrats amb unes imatges plenes d’enginy i sentit del humor. És un llibre infantil, però evidentment útil també per els “no tant nens”, perquè... qui de nosaltres no ha passat en l’últim any alguna situació que espanta? O potser en l’últim mes? O aquesta setmana? Decisions difícils, canvis que no volem afrontar... els nens també necessiten visualitzar les seves pors, per comprendre que tenir por no és dolent, si no natural. Han de saber que estar espantat i compartir aquest neguit amb els pares, amb els amics, amb algú de confiança... és bo i els ajuda a créixer. I què millor que un conte per ajudar a compartir les pors.




Els autors

Florence Parry Heide, escriptora.


FlorenceParry Heide (1919 – 2011) era una escriptora de literatura infantil molt reconeguda als Estats Units. Va publicar més de 100 llibres infantils i juvenils i va rebre nombrosos premis, així com també va col·laborar amb famosos il·lustradors, com Lane Smith i JulesFeiffer, aquest últim és l’il·lustrador del llibre que avui us presentem. Es tracta d’un humorista gràfic molt conegut sobretot per la seva tira de premsa titulada Feiffer, guanyador del premi Pulitzer al 1986 per la seva sèrie The Village Voice.


JulesFeiffer



Què és la por?

És una emoció desagradable, que pot arribar a ser dolorosa i es caracteritza per l’amenaça real o imaginària d’un perill. Una primera consideració de la por en els nens és la que fa referència als objectes amenaçadors. A part de que molts objectes, persones o situacions són o poden ser potencialment productors de por, hem de saber que existeixen tipus de por específiques de les etapes del desenvolupament, que normalment desapareixen en el mateix procés evolutiu. En la primera infància solen ser: els sorolls sobtats, l’aparició d’un estrany, algun objecte no habitual, canvis en l’entorn, l’absència de la mare o persona de referència...

En etapes posteriors, les pors es refereixen a situacions més específiques i són paral·leles als diferents processos d’aprenentatge en el món que envolta el nen, com poden ser: por a anar al metge, un gos (quan han tingut un ensurt previ amb un gos), a una tempesta (sobretot si els grans han mostrat por davant d’ells prèviament), etc.




Normalment a la por li acompanya, en la majoria dels casos, una resposta fisiològica que es pot manifestar de moltes maneres (paralització, intent de fugida, acceleració cardíaca, pal·lidesa o enrogiment, plor...).

Hi ha diferents tipus de por:
...Per imitació (por per contagi). Resultat de la resposta a les primeres experiències que estimulen els que eduquen al nen, principalment els pares, i que inicialment tenien per finalitat protegir-lo del perill d’alguna cosa nociva. Els adults mostren que senten por i ensenyen al nen a témer més que a protegir del perill.
...Per inseguretat. En context familiar i també escolar, la utilització del càstig (gens aconsellable), quan no és vist pel nen com una situació causa-efecte, produeix un estat emocional d’inseguretat que molt sovint es caracteritza en por al càstig per si mateix, por a qui l’executa i al mitjà on s’executa.

És important que sapiguem que la por, en certs casos, funciona com una "espiral", la por no solament produeix por sinó que pot produir més por; una situació amenaçadora, en una primera experiència, pot produir una resposta de por en el nen, que una vegada apresa, davant una nova situació i davant un estímul semblant, respondrà amb una por superior.

Si el nen té o mostra por, mai hem de:
...ignorar la seva por.
...obligar al nen a que prengui contacte amb l’objecte o situació temuda.
...intentar convèncer que l’objecte o la situació no produeix por.
...ridiculitzar, burlar-se.

I què és el que podem fer?
...respectar les pors encara que siguin irracionals, mostrant que sabem moltes coses d’aquesta por i que per tant, no es tracta de cap desgràcia.
...mostrar al nen la nostra voluntat de fer concessions en relació a les seves pors.
...mostrar al nen la necessitat i el desig d’estar al seu costat i compartir aquesta por.
...i molt important: no tractar la situació amb excessiva gravetat i ser molt afectius amb el nen i molt respectuosos amb el tema.



La Biblioteca del Bosc del Donyet.

dimarts, 8 d’abril del 2014

Júlia, una petita gran princesa.






Podria haver estat un diumenge qualsevol, però aquest diumenge va ser especial, una princesa feia anys, i tots els habitants del Bosc del Donyet estaven preparats per sortir de les maletes i omplir de màgia el seu aniversari.

El Sol solet va sortir per felicitar a la Júlia, i la veritat, no sabria dir qui dels dos brillava més, ja que els ulls de la Júlia desprenien una llum màgica, que va contagiar a tots els seus amics i va fer que les titelles cobressin vida en les seues mans.





La Júlia un solet de nena.



Tots ferem de titellaires.



Tots els nens i nenes van treure el donyet que porten a dins, es van posar el barret i representaren els contes, feren de titellaires-contacontes... per un instant jo vaig ser el nen, un nen que mirava entusiasmat com les cares dels més petits em transportaven a la meua infantessa.



Axí fan, fan ,fan els petits bonics titelles!



M'ho vaig passar molt bé, i es que els pares de la Júlia són encantadors!

Gràcies per tot!!!