dijous, 1 de maig del 2014

MAFALDA



Mafalda. Todas las tiras.
Autor: Quino
Editorial Lumen, 2014 (5a edició)

El llibre
Aquest llibre, editat per commemorar els 50 anys de Mafalda (1964-2014), es una recopilació de totes les ja conegudes tires de Mafalda. Qui de nosaltres no ha llegit o fullejat una tira de Mafalda? Mafalda és una nena que a l’any 1964, al naixement d’aquest còmic, tenia 6 anys però que pensava i raonava com un adult. Les tires de Mafalda parlen de la quotidianitat de la vida d’una família obrera de la Argentina dels anys 60-70, de les situacions d’injustícia, de les hipocresies de la societat... tot explicat i viscut a través d’aquesta nena i els seus amics. Mafalda defensa la democràcia, els drets dels nens... i la pau. I cadascun dels seus amics representen també un perfil concret de la societat. Per exemple, Manolito, a qui només interessen els diners i els negocis; o Susanita, que viu preparant-se per a un bon matrimoni, amb una vida acomodada i superficial; o Miguelito, sempre innocent i somiador, tot i que amb un punt egoista a vegades; i Felipe, cansat i apocat, sempre sentint-se culpable de tot...
El més interessant de les tires de Mafalda és comprovar que, passats 50 anys, i en un país totalment diferent, les seves històries continuen plenament vigents. Què malament hem portat el món endavant, que continuem patint les mateixes misèries que aquests nens denunciaven fa tants anys... potser llegint-les hauríem de reflexionar.



Tot i que la lectura de Mafalda no està dirigida al públic infantil, aquestes històries ens han de fer veure a educadors i pares que, habitualment, la visió de les coses que tenen els nens és molt més senzilla, més justa i més raonable que la que pugui tenir qualsevol adult. És per això que seria bo, en el dia a dia, escoltar una mica més el que ens han de dir els nostres menuts, probablement trobaríem respostes a molts dels nostres problemes, sense necessitat de gastar els diners en psicoterapeutes i demés teràpies.
I perquè no? Crec que a partir dels 8-9 anys, asseguts amb els pares, amb les explicacions oportunes, els nens poden començar a descobrir el món de Mafalda... i segurament aquestes tires ens poden ajudar a explicar de forma amena i divertida certs temes que d’altra forma resultarien molt més complicats.



L’autor
JoaquínSalvador Lavado Tejón, conegut com Quino, va nèixer a Argentina a l’any 1932. Humorista gràfic, és conegut principalment per les històries de Mafalda. Amb el seu humor cínic, però tendre alhora, va saber reflectir a les seves tires l’Argentina dels anys 60 i 70, amb una mirada pessimista però amb humor, encara que fos arrencant un somriure de les situacions més dures. Caricaturitza certs personatges de la societat, com empresaris, dirigents polítics, buròcrates... i destaca a aquells típicament menystinguts (empleats, nens, mestresses de casa...). La seva visió del món, més a prop d’un pensador que d’un humorista, ha calat en generacions rere generacions i continua tenint tot tipus de lectors i d’edats molt dispars, perquè les seves històries no deixaran d’estar mai vigents.




La Biblioteca de Bosc del Donyet





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ALIMENTA ELS SOMNIS