dimecres, 16 d’abril del 2014

QUALSEVOL NIT POT SORTIR EL SOL




Qualsevol nit pot sortir el sol
Autor: Jaume Sisa
Il·lustrador: Sergio Mora
Barcelona 2007



Fa una nit clara i tranquil·la.

Hi ha la lluna que fa llum.

Els convidats van arribant

i van omplint tota la casa

de colors i de perfums.”










El llibre


Que dir d'aquest llibre? Si és que sobren les paraules!!!! Veritablement aquest conte és una obra d'art, i el gran Jaume Sisa un geni, segurament poc valorat com la majoria dels genis.




 Aquest conte està inspirat amb la famosa cançó del mestre Jaume Sisa, en les seves pàgines podem veure com descriu “una nit qualsevol de qualsevol dia“ i com comencen a aparèixer diferents personatges del món de la infància. Uns personatges molt especials, en aquest conte-cançó podem trobar junts al pato Donald i la Marieta de l'ull viu, a Roberto Alcázar i Pedrín amb el Patufet... potser una de les coses que més m'agraden són les il·lustracions, màgiques, especials... m'agrada que els dibuixos dels diferents personatges siguin versions dels originals.




Aquest llibre es molt útil per desenvolupar la imaginació dels nens, el llibre porta un CD al seu interior amb la famosa cançó del Sisa. Jo ja fa molts anys que el vaig descobrir en una llibreria de la Rambla de Tarragona, i tots els anys el treballo a la meva classe, amb nens de 2-3 anys. Poso el CD de la cançó mentre vaig passant les pàgines del llibre... tots els nens l'escolten sense moure's i, al llarg de les sessions, tots acaben cantant la cançó! Cal dir que la cançó dura 6 minuts, i que els nens estan encantats i al acabar sempre fan un fort aplaudiment i criden: “més, més!!”. 





Per mi és molt reconfortant poder veure a pares i fills cantant conjuntament aquest conte-cançó i veuree com durant aquests 6 minuts els dos han estat nens mentre l'escoltaven (sóc un afortunat per poder viure aquest moment, pares-nens amb la mateixa llum als ulls, és indescriptible, es màgic!). 

Personalment aquesta cançó a mi me transporta a la infantessa, cada vegada que l'escolto tanco els ulls i sempre estarà lligada a les colònies a Navalon, a aquelles vetllades a la vora del foc, a on algun monitor agafava la guitarra i ens la cantava, mentre jo mirava al cel ple d'estrelles i somiava despert com tant sols ho fan els nens. 
I es que, per a les coses ben fetes, no passa el temps... i recordeu que qualsevol nit, quan menys t'ho esperes, pot sortir el sol. 






L'autor

Jaume Sisa va néixer a Barcelona el 24 de setembre de 1948, cantautor català vinculat a grups de folk, ell es defineix com a galàctic, i galàctica es la seva carrera professional, però sols faré referència a la cançó que ens conta el llibre: Qualsevol nit pot sortir el Sol és una cançó que neix en plena ebullició política i cultural a Catalunya i a Espanya pel final de la dictadura, la mort del senyoret Franco i el procés de transició a la democràcia. El Jaume Sisa i la seva aparentment innocent forma de cantar a la imaginació i la llibertat van ser considerats per les “autoritats competents” com a inadequades, i prohibiren que actués en el festival de Canet Roc de 1975. La decisió tingué uns inevitables efectes promocionals que consolidarien la popularitat de Sisa, consolidant la seva personalíssima mescla de misticisme, surrealisme i humor. 



El  cantautor galàctic






QuALsEvOL NiT PoT SoRTiR El SoL











La Biblioteca del Donyet



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ALIMENTA ELS SOMNIS